Aluevaalit Mika Scheinin 421

Aluevaalit Mika Scheinin 421, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, SDP (sit.). 

Naantalilainen lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori (1984), Turun yliopiston kliinisen farmakologian ja farmakologian professori (1995-2017), Tyksin osa-aikainen kliinisen farmakologian ylilääkäri (1996-2018); nykyisin osa-aikainen tutkimusjohtaja yrityksessä Clinical Research Services Turku – CRST Oy.

Merkittävin aikaisempi luottamustoimeni on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin eettisen toimikunnan puheenjohtajuus 1997-2018.

Olen vakavasti koronan torjuntaan asennoituva naantalilainen lääkäri ja lääketieteen tutkija.

Hoidon saatavuuden, ikääntyneiden hoivan, lasten turvallisen kasvun ja vammaispalvelujen turvaaminen ja kehittäminen julkisella rahoituksella – verovaroin – on haastava tehtävä, kun tekniset mahdollisuudet hoitaa ihmisten sairauksia koko ajan lisääntyvät ja väestö samalla vanhenee. Jaettavaa ei ole rajattomasti. Panostus sosiaali- ja terveyspalveluihin pitää käyttää niin, että siitä saadaan paras mahdollinen hyöty, joka jakautuu sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Vaikuttavuus täytyy pitää kaiken päätöksenteon perusteena.

Hyvinvointialue tarjoaa kuntaa suurempana toimijana mahdollisuuden järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut tehokkaasti ja laadukkaasti. Itse palvelut uudistetaan kuitenkin työpaikoilla. Paras viisaus oman työn parantamisesta on yleensä työntekijällä itsellään. Organisaation ja sen johdon tehtävänä on taata työn tekijöille olosuhteet, joissa työt voi tehdä hyvin.

Olen sitoutunut siihen, että aluevaltuustossa tulen edistämään tieteen ja tutkimuksen edellytyksiä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (ks. #minätuentutkimusta sivustolla www.laaketutkimukset.fi).
Toinen vaalilupaukseni koskee panostusta siihen, että alueen ruotsinkielisen väestön oikeus saada palveluja omalla äidinkielellään toteutuu ja että maahanmuuttajataustaisen väestön erityistarpeista huolehditaan.

Koronaepidemian torjunnassa luotan lähtökohtaisesti THL:n asiantuntijoiden arvioihin, enkä haluaisi puoluepolitisoida asiaa. Pääpaino on nyt rokotuskattavuuden lisäämisessä. Rokotuksilla voimme tehokkaasti vähentää epidemiasta aiheutuvia vakavia sairastumisia ja terveydenhuollon kuormittumista. Myös muita rajoitustoimia tarvitaan.

Oireettomien, terveiden koululasten laajaan kotitestaukseen suhtaudun varsin skeptisesti. Kannatan testaamista, jos tiedossa on tuore altistuminen virukselle. Omikron leviää nopeasti, eikä nykyisten antigeenitestien soveltuvuutta oireettoman, alkavan infektion tehokkaaseen toteamiseen ole todistettu. Negatiiviseen testitulokseen ei voi luottaa.

Väärä negatiivinen kotitestitulos voi antaa väärän turvallisuuden tunteen ja rohkaista sosiaalisiin kontakteihin, joissa virus leviää. Turhan kotitestaamisen laajan toimeenpanon suositteleminen voi heikentää väestön luottamusta kaikkiin koronan rajoitustoimiin, eli se voi itse asiassa olla väestötasolla haitallista.

Kotona tehtävillä antigeenitesteillä voidaan saada hyödyllistä tietoa esim. hengitystieinfektioiden erotusdiagnoosia varten, joskaan negatiivisen testituloksen jälkeen ei pidä lähteä töihin tai kouluun, jos oireet jatkuvat. Kotitesteihin liittyy myös se ongelma, että niiden tuloksilla ei ole painoarvoa päätettäessä erilaisista etuuksista, esim. sairausvakuutuksen korvauksista. Voiko esim. LongCovid-diagnoosia asettaa, jos henkilöllä ei ole virallisen testin antamaa osoitusta siitä, että hän on sairastanut koronavirustaudin?

https://www.linkedin.com/in/mika-scheinin-36714b65/

Aluevaalit Mika Scheinin 421, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, SDP (sit.). 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *