Miten torjut ilmalevitteistä virusta?

Yhdysvaltalainen emeritusprofessori ja Kalifornian teknillisen korkeakoulun entinen rehtori Dr. Richard Corsi twiittasi 13.8.2021 loistavan pienen selviytymisoppaan virus-aerosolilta suojautumiseen. Opas pohjautuu Corsin pitkään aerosoltieteen osaamiseen ja kokemukseen insinööritieteen ja rakentamisen asiantuntijana. Miten torjutaan ilmalevitteinen virus?

Virus kiinnittyy aerosolpartikkeleihin

SARSCoV2-virus leviää hengitysilmaan kiinnittymällä aerosolpartikkeleihin joita tartunnansaanut uloshengittää. Jotta et saisi Covid19-tautia, pitää sinun välttää näiden partikkeleiden sisäänhengittämistä ja saada hengitysilman virus-partikkelimäärä laskemaan. Vuosikymmenien tutkimus kertoo seuraavien keinojen laskevan helposti sisäänhengitettävien aerosolpartikkeleiden määrää.

Miten torjutaan ilmalevitteinen virus?

Maskit: mitä korkeampi laatu ja mitä parempi istuvuus kasvoilla, sitä vähemmän hengität itse sisään aerosolpartikkeleita joihin saattaa olla kiinnittyneenä virusta. Virustartunnan saanut ihminen hengittää joka uloshengityksellä lisää virusta yhteisesti jakamaanne hengitysilmaan. Jos hän käyttää hyvää maskia, levittää hän virusta yhteiseen ilmaanne vain vähän. Tämä on maskinkäytön helposti ymmärrettävä perusperiaate.

Hyviä ja suositeltavia maskeja nyt Omicron-aikaan ovat FFP2, FFP3, N95, KN95 ja KF94 -maskit. Lapset tarvitsevat itselleen lasten kokoiset FFP2 tai listan muita erikokoisille pikkukasvoille mitoitettuja maskeja. Niissä on keskenään pieniä eroja, mutta tärkeintä on löytää omille kasvoille mahdollisimman hyvin istuva maski. Se on tällöin tiivis ja suojaa sekä sinua että muita ympärilläsi parhaiten.

Aerosol voi ilmaleijailla tunteja. Pienimmät ja kevyimmät aerosolpartikkelit niihin kiinnittyneine viruksineen voivat leijua huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa yli 12 tuntia. Tämä tarkoittaa, että koulujen, päiväkotien ja toimistojen ilmastointia ei kannata pandemian aikana sammuttaa yöksi.

https://www.pnas.org/content/118/4/e2014564118


Ilmastointi ja sisäilman suodatus

Ilmastointi: Mitä tehokkaampi ilmastointi ja tuuletus, sitä vähemmän ilmatilassa leijuu aerosolpartikkeleita joita tartunnansaanut tai tartunnansaaneet ovat hengittäneet kaikkien jakamaan sisä- tai ulkoilmaan. Tehokkaasti tuuletetussa tilassa tai ulkona sisäänhengität viruspartikkeleita itse aina vähemmän. Ulkona on turvallista, paitsi ihmisjoukoissa, joissa kannattaa nyt Omicron aikana pitää FFP2-maskia. Ei siis rakettitiedettä, vaan yksinkertaisia periaatteita.

Parannettu sisäilman suodatus: LVI tai yksittäiset laitteet hyvin asennettuina & huollettuina sekä HEPA: ne suodattavat tehokkaasti pois sisäilmasta virustartunnansaaneiden hengityksen myötä siellä leijailevat aerosolpartikkelit. Näin sisäänhengität itse partikkeleita vähemmän.

Kannettavat ja siirreltävät HEPA-filtterit & ilmanpuhdistuslaitteet, kun ne ovat mitoitettu hyvin kyseessä olevan sisäilmatilan kuutioihin, alentavat ne hienosti virukseen sairastuneiden sisäilmaan hengittämää aerosolpartikkelikuormaa. Näin hengität itse viruspartikkeleita vähemmän. Helppo ymmärtää, ei rakettitiedettä.

Jos otat tarpeelliset Rokotteet

rokotteet ovat pandemiassa kuin lahja ihmiskunnalle

ja noudatat tämän VirusEsto-oppaan helppoja ohjeita

jotka ovat toimineet jo vuosikymmeniä tai yli vuosisadan, kuten Maskitus

alennat VALTAVASTI sisäänhengittämiesi aerosolpartikkelien määrää ja suojelet siten sekä itseäsi että siinä samalla kaikkia lähimmäisiäsi.

Lopuksi muutama lisäneuvo:

– vältä kaikkea tarpeetonta oleskelua paikoissa joissa on paljon ihmisiä tai tungosta

-vältä sisätiloja


-pese käsiä


-mene testeihin HETI jos edes epäilet altistuneesi


Eristäydy kotiin, jos altistut tai sinulla on yhtään oireita.

Mikään yllämainittu ei ole rakettitiedettä tai vaikeaa. Ei ole tarvetta odottaa ’uusia kansallisia tutkimuksia’, aerosolia on osattu torjua jo kauan.

Kaikkein tärkein suojautumiskeino on ollut päivästä yksi (1) vähentää sisäänhengitettävää aerosolpartikkelimäärää jossa virusta voi olla. Samoin saada hengitysilman viruspitoisuus mahdollisimman lähelle nollaa ja nollaan, tällöin virus ei enää tartu. Virus on näkymätön, se ei näy, kuulu, tuoksu tai maistu.

Nyt tiedät miten torjutaan ilmalevitteistä virusta. Toimi! Just do it!


Loppusanat:

Minä, Riikka Kevo, käänsin twiitit 29.11.2021 ja jaoin ne silloin suomeksi Twitterissä ensimmäistä kertaa. Nyt kohensin tekstisisältöä eri kohdin ja lisäsin Omicron-aikaan sopivan lisäkappaleen siitä, miten on tärkeää, että maski on hyvä (FFP2-luokkaa oleva) sekä käyttäjän kasvoille tiiviisti ja mukavasti istuva. Tämä koskee erityisesti lapsia, joilla ei ole nyt oikein mitään suojaa vaarallista tartuntatautia vastaan.

FFP2 maskeja voi uudelleenkäyttää n. 5-10 kertaa, välissä joko 7 päivää tuulettaen tai laittaen uuniin tai saunaan 30min 70-80 -astetta.

Kunnollinen, istuva maski on halpa ja helppo henkivakuutus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *